Gaat Duitsland opnieuw stemmen? Als het aan de SPD ligt wel…

Foto: EPA

De sociaaldemocratische SPD wil in Duitsland nieuwe verkiezingen. Dit heeft het partijbestuur maandag unaniem bevestigd. De partij vindt ,,het belangrijk dat de burgers de toestand opnieuw kunnen beoordelen en wij zijn niet bang voor nieuwe verkiezingen”.

Het is een bevestiging dat de SPD na de verkiezingsnederlaag in september onder geen beding weer een tweede viool wil spelen in een Grote Coalitie met de christendemocraten van bondskanselier Merkel.

Geklapt

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Duitsland zijn maandagochtend gestaakt. De liberale FDP heeft de gesprekken over een zogenoemde Jamaica-coalitie beëindigd, laat de fractie weten. Volgens de FDP is er na vier weken onderhandelen niet genoeg vertrouwen om een stabiele regering te vormen.

De CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Groenen lukten het zondagavond niet om de besprekingen af te ronden. De partijen hadden een ultimatum voor 18.00 uur zondagavond gesteld, maar dat verliep zonder dat een akkoord werd gemeld, waarna de FDP de stekker eruit heeft getrokken.

Volgens Christian Lindner van de FDP zijn de vier partijen er niet in geslaagd om een vertrouwensbasis te bereiken of een gemeenschappelijk idee over de modernisering van het land te vinden. ,,Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren”, zei hij.

Migratie

De gesprekken liepen naar verluidt stuk op het thema migratie. De Groenen staat een ruimhartiger beleid voor dan de andere partijen. De verschillen met de Groenen zijn te groot voor de liberalen, liet Lindner weten. De kloof met CDU en CSU is daarentegen overbrugbaar. Het besluit van de FDP kreeg kritiek van de Groenen, die vinden dat de liberalen hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Lindner had vrijdag nog vol vertrouwen in een positief resultaat. Hij gaf toen toe dat er op het gebied van klimaat en migratie nog altijd verschillen zijn, maar zei dat hij optimistisch was dat de resterende meningsverschillen opgelost konden worden. ,,Zo'n historisch project mag niet mislukken omdat we enkele uren tijd te kort komen", zei hij.

SPD

Het probleem is dat er op grond van de verkiezingen in september eigenlijk geen andere coalitie mogelijk is, zonder dat de sociaaldemocraten van de SPD meedoen. Die hebben echter na een historische verkiezingsnederlaag bezworen niet nog een keer in een 'Grote Coalitie' van Merkel te willen wegkwijnen. De SPD heeft dit standpunt zo vaak herhaald, dat het moeilijk is hierop terug te komen. Vicevoorzitter Ralf Stegner beklemtoonde zondagavond nog dat voor de SPD niets is veranderd.

Opties

Vanwege de kleuren van de onderhandelende partijen, zwart, geel en groen, werd ook wel gesproken van een Jamaica-coalitie. Het mislukken van de onderhandelingen zet bondskanselier Angela Merkel van de CDU onder druk.

Minderheidsregering

Een andere optie zou de voor Duitsland ongebruikelijke minderheidsregering zijn. Als Merkels christendemocraten bijvoorbeeld samen met de liberalen toch een regering vormen die genoeg steun uit andere partijen krijgt, zou voor het eerst een minderheidsregering de Bondsrepubliek regeren. De laatste en meest waarschijnlijke mogelijkheid zijn nieuwe verkiezingen. Volgens een opiniepeiling maandag in de krant Bild stemmen de Duitsers nu net zoals in september.

Angela Merkel is naar de Duitse president Frank-Walter Steinmeier gegaan om te overleggen over het mislukken van de onderhandelingen voor een regeringscoalitie. Steinmeier doet maandagmiddag verslag van dit gesprek op een persconferentie. ,,Het is een dag om eens goed na te denken over hoe het verder moet in Duitsland", aldus de bondskanselier.